Waarom zijn LED lampen zo duur?

/Waarom zijn LED lampen zo duur?

Of we het nu wel of niet willen: stroombesparende lampen zijn de toekomst. Naast de goede voorbeelden van energiebesparing en leuke rendementen, heeft de Nederlandse overheid het doel gesteld om energiebelastende varianten van lampen te weren of zelfs te verbieden.

Zo zijn onder andere gloeilampen met een wolframdraad verdwenen in Europa in 2012. En de spaarlampen hebben hun beste tijd inmiddels ook wel gehad, mede vanwege de verminderde kwaliteit die mensen ervaren in hun huizen. Ook actiegroepen zoals Spaarlampramp en Human Lights Watch waarschuwen dat spaarlampen ook nadelige gevolgen hebben voor milieu en mens door het kwik dat deze lampen doet werken.

Gelukkig is er een alternatief voor handen dat mogelijk een oplossing kan bieden: LED. Maar waarom is (of lijkt) LED zo duur?

Waarom LEDlampen zo duur zijn:

LED lampen gaan gewoonweg langer mee.
De superefficiënte LED lampjes gaan langer mee, vaak tot tien jaar of meer. De efficiëntie van deze (wonder)lampjes is zo hoog, dat de productiekosten ook direct een stuk hoger liggen. Je kunt in dit geval eerder spreken van een investering in energiebesparing op de lange termijn i.p.v. een direct oplossing. De totale kosten gaan dus omlaag, maar de initiële directe aanschafkosten zijn wel vaak tot 10 maal zo hoog.

Waarom zijn LED lampen zo prijzig? En zullen ze ooit goedkoper worden? Een ontLEDing van LED lampen maakt duidelijk waarom de productie zo prijzig is. Het zit hem in de materialen, werkuren en onderdelen:

  • Componenten op de printplaat worden vaak met de hand gemonteerd omdat het werk te moeilijk is voor machines. Hierdoor komt er veel FTE & arbeid in manuren aan te pas.
  • De wafel (wafer) met LEDcircuits zelf kan tot acht euro per stuk kosten.
  • De felste LEDs leveren blauw licht. Om ze een natuurlijkere witte gloed te geven, moet de lamp een laag gele fosfor krijgen. Dat is een duur basismateriaal dat vaak uit China geïmporteerd wordt.
  • Leds hebben een speciale voeding nodig die de elektriciteit bruikbaar maakt voor het LEDlampje. Ook dit is een additionele component dat tot wel vier dollar kan kosten.
  • Hoewel LEDlampen minder warmte opwekken dan gloeilampen, moet er toch warmte afgevoerd worden. Het aluminium hiervoor kost gemiddeld 3 euro.

Kunnen de kosten lager? Ja, dat is mogelijk met technologische verbeteringen en vooral schaalbaarheid:

  • De productie van grotere wafers om LEDs van te maken. Ook een grotere productie zal de kosten van deze wafers drukken.
  • Groene LEDs uit de productielijn die samen met rode en blauwe LEDs wit licht opleveren. Deze kleurcombinaties zorgen voor het vervallen van dure fosfor.
  • Kleinere koelvinnen zouden minder aluminium vereisen, en kan de minimale warmte goed afgevoerd worden.

Benieuwd naar of LED Verlichting toch interessant is voor u & uw organisatie? Neem gerust contact op voor meer informatie.

Contact met LedsGoLed

2018-03-05T03:01:44+01:00 By |Reacties uitgeschakeld voor Waarom zijn LED lampen zo duur?

About the Author: